Ceza Muhakemesi Hukuku
-
Ceza Muhakemesinde Temyiz Kanun Yolu (CMK m. 286)
Ceza muhakemesinde temyiz kanun yolu, ceza davalarında bölge adliye mahkemelerinin verdiği karar ve hükümlerin hukuka uygunluğunun Yargıtay tarafından yeniden incelenmesi…
Devamını Oku » -
Ceza Muhakemesinde Olağanüstü Kanun Yolları
Kanun yolları olağan kanun yolları ve olağanüstü kanun yolları olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Olağanüstü kanun yolları; Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının itirazı,…
Devamını Oku » -
Ceza Muhakemesinde Soruşturma Evresi
Soruşturma, ceza muhakemesinin ilk evresidir. Soruşturma, yetkili mercilerce suç şüphesinin öğrenilmesinden iddianamenin kabulüne kadar geçen evreyi ifade eder. (CMK m.2/1-e)…
Devamını Oku » -
Elkoyma Nedir? Şartları Nelerdir?
Elkoyma, ceza muhakemesinde kanıt olabilecek veya müsadere edilebilecek bir eşya üzerinde, zilyedin sahip olduğu tasarruf yetkisinin kaldırılarak söz konusu eşyanın…
Devamını Oku » -
Koruma Tedbirlerinden Yakalama (CMK m. 90)
Yakalama bir koruma tedbiridir. Yakalama, suç işledikleri henüz şüphe seviyesinde olan kişilerin bir hakim kararı olmaksızın özgürlüklerinin kısıtlanmasıdır. Yakalama adli…
Devamını Oku » -
Ceza Muhakemesinde Delil Yasakları
Delil yasakları, ceza muhakemesinde her türlü delilin kullanılamayacağı, bazı delillerin elde edilmesi ve değerlendirilmesinin sınırlandırıldığı durumları ifade eder. Anayasa m.38/6’ya…
Devamını Oku » -
Ceza Muhakemesi İşlemleri ve Ceza Muhakemesinde Süreler Nelerdir?
Ceza muhakemesi işlemleri gerçekleştirilen yargılamayı ilerletmek için yapılan iddia, yargılama ve savunma niteliği taşıyan işlemlerdir. Ceza muhakemesi işlemleri eylemli, sözlü…
Devamını Oku » -
Tutuklama Süresi
Tutuklama, sınırlı bir uygulama olup belirli bir süre içinde uygulanabilir bir tedbirdir. Bu nedenle, maksimum sürenin kanunda belirlenmesi gerekmektedir. CMK’nun…
Devamını Oku » -
Basit Yargılama Usulü Nedir? (CMK m. 251)
Basit yargılama usulü, bazı suçlar için duruşma açılmadan dosya üzerinden yargılama yapılmasını sağlayan bir usuldür. Bu usul, kanunlarda belirtilen veya…
Devamını Oku » -
Uzlaştırma Muhakemesi Nedir?
Uzlaştırma, fail ve mağdurun yasal koşullar çerçevesinde anlaşması sebebiyle fail ile devlet arasındaki yargılamanın askıya alınması veya kaldırılması anlamına gelmektedir.…
Devamını Oku »