Ceza Muhakemesi Hukuku
-
Ceza Muhakemesinde Temyiz Kanun Yolu
Temyiz, bölge adliye mahkemelerinin bozma dışındaki hükümleri için başvurulabilecek bir kanun yoludur. Temyize Konu Olabilecek Kararlar Bölge adliye mahkemesi ceza…
Devamını Oku » -
Arama Kararı Nedir? Şartları Nelerdir?
Ceza muhakemesi hukukunda suç delillerinin ele geçirilmesi amacıyla arama yapılabilmektedir. Arama önleme araması ve adli arama olarak ikiye ayrılmaktadır. Önleme…
Devamını Oku » -
Ceza Muhakemesinde İspat
İspat, cezai bir uyuşmazlığın ortaya çıkıp çıkmadığını, ceza yasalarının ihlal edilip edilmediğine dair şüphe ve belirsizliklerin giderilmesidir. İspat, kanıtlar aracılığıyla…
Devamını Oku » -
Ceza Muhakemesi Hukukunun Uygulama Alanı ve Temel İlkeleri
Ceza muhakemesi uygulama alanları 3 ana başlık altında incelenmektedir. Bu başlıklar; Zaman bakımından uygulama alanı, Yer bakımından uygulama alanı, Kişi…
Devamını Oku » -
Ceza Muhakemesinde Temyiz Kanun Yolu (CMK m. 286)
Ceza muhakemesinde temyiz kanun yolu, ceza davalarında bölge adliye mahkemelerinin verdiği karar ve hükümlerin hukuka uygunluğunun Yargıtay tarafından yeniden incelenmesi…
Devamını Oku » -
Ceza Muhakemesinde Olağanüstü Kanun Yolları
Kanun yolları olağan kanun yolları ve olağanüstü kanun yolları olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Olağanüstü kanun yolları; Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının itirazı,…
Devamını Oku » -
Ceza Muhakemesinde Soruşturma Evresi
Soruşturma, ceza muhakemesinin ilk evresidir. Soruşturma, yetkili mercilerce suç şüphesinin öğrenilmesinden iddianamenin kabulüne kadar geçen evreyi ifade eder. (CMK m.2/1-e)…
Devamını Oku » -
Elkoyma Nedir? Şartları Nelerdir?
Elkoyma, ceza muhakemesinde kanıt olabilecek veya müsadere edilebilecek bir eşya üzerinde, zilyedin sahip olduğu tasarruf yetkisinin kaldırılarak söz konusu eşyanın…
Devamını Oku » -
Koruma Tedbirlerinden Yakalama (CMK m. 90)
Yakalama bir koruma tedbiridir. Yakalama, suç işledikleri henüz şüphe seviyesinde olan kişilerin bir hakim kararı olmaksızın özgürlüklerinin kısıtlanmasıdır. Yakalama adli…
Devamını Oku » -
Ceza Muhakemesinde Delil Yasakları
Delil yasakları, ceza muhakemesinde her türlü delilin kullanılamayacağı, bazı delillerin elde edilmesi ve değerlendirilmesinin sınırlandırıldığı durumları ifade eder. Anayasa m.38/6’ya…
Devamını Oku »