Medeni Usul Hukuku
-
Kesin Hüküm
Kesin hüküm, bir mahkeme kararının nihai ve bağlayıcı niteliğini ifade eder. Bir mahkeme kararı kesin hüküm halini aldığında, bu karar…
Devamını Oku » -
Yetki Kuralları
Yetki kuralları genel yetki kuralı ve özel yetki kuralı olmak üzere iki kategoriye ayrılmaktadır. Genel Yetki Kuralları Genel yetki kuralı,…
Devamını Oku » -
Medeni Usul Hukukuna İlişkin Genel Bilgiler
Medeni Usul Hukuku çok geniş bir kavram olması sebebiyle, bu makalede verilen bilgiler ancak özet niteliğini haizdir. Medeni Usul Hukuku,…
Devamını Oku » -
Hakimin Çekinmesi (Yasaklılığı) Nedir?
Hakimin kesinlikle tarafsız kalamayacağı durumlar, yasaklılık halleri olarak adlandırılır. Kanunda yasaklılık halleri belirli durumlarla sınırlıdır. Bu durumlardan biri meydana geldiğinde…
Devamını Oku » -
Hakimin Reddi Nedir?
Hakimin tarafsızlığına dair şüphe duyulan durumlarda, hakimin reddini talep etme hakkı bulunmaktadır. Bu durum, HMK’nin 36. maddesi ve devamındaki maddelerde…
Devamını Oku » -
Dava Nedir? Dava Çeşitleri Nelerdir?
Dava Hakkı; Hak sahibi talebi sonuç vermediğinde veya talepte bulunmanın kendisine fayda sağlamayacağını düşündüğü takdirde hakkının korunması için yargı yoluna…
Devamını Oku » -
Yargılama Giderleri ve Adli Yardım
Yargılama giderleri, yargılama faaliyetinin yürütülmesi açısından zorunlu olan giderlerdir. Yargılama Giderleri Nelerdir? Yargılama giderleri Hukuk Muhakemeleri Kanunu madde 323’te şöyle…
Devamını Oku » -
İstinaf Nedir? Temyiz Nedir? Yargılamanın Yenilenmesi Nedir?
İstinaf, ilk derece mahkemelerinin nihai kararlarına karşı başvurulan ikinci derece, olağan kanun yolu; temyiz ise Bölge Adliye Mahkemesi Hukuk Dairelerinden…
Devamını Oku » -
Delil Tespiti Nedir?
Delil tespiti, ileride açılacak bir davada kullanılacak olan ya da görülmekte olan bir davaya henüz sunulmamış olan delillerin kaybolmasının veya…
Devamını Oku » -
İhtiyati Tedbir Nedir ve Nasıl Sona Erer?
İhtiyati tedbir, açılmış veya ileride açılabilecek bir davanın sonucunun etkisiz veya anlamsız kalmasını önlemeye yarayan geçici hukuki koruma tedbiridir. İhtiyati…
Devamını Oku »