Medeni Usul Hukuku

  • Tavzih Dilekçesi Nedir

    Tavzih Dilekçesi Nedir?

    Tavzih dilekçesi, Türk hukuk sisteminde bir mahkeme kararında belirsizlik, anlaşılmazlık ya da çelişki bulunması durumunda bu durumun açıklığa kavuşturulmasını talep…

    Devamını Oku »
  • Tasarrufun İptali

    Tasarrufun İptali Davaları

    Tasarrufun iptali davaları, borçlunun alacaklılarına karşı yaptığı bazı işlemlerin geçersiz sayılmasını talep eden hukuki süreçlerdir. Bu davalar, özellikle iflas eden…

    Devamını Oku »
  • Usul Hukukunun Temel İlkeleri Nelerdir?

    Usul Hukukunun Temel İlkeleri Nelerdir?

    Medeni usul hukukuna hakim olan ilkeler başlıca şunlardır; Tasarruf İlkesi  Tasarruf ilkesi HMK’nın 24. Maddesinde düzenlenmiştir. İşbu ilkeye göre taraflar…

    Devamını Oku »
  • Kesin Hüküm

    Kesin Hüküm

    Kesin hüküm, bir mahkeme kararının nihai ve bağlayıcı niteliğini ifade eder. Bir mahkeme kararı kesin hüküm halini aldığında, bu karar…

    Devamını Oku »
  • Yetki Kuralları

    Yetki Kuralları

    Yetki kuralları genel yetki kuralı ve özel yetki kuralı olmak üzere iki kategoriye ayrılmaktadır. Genel Yetki Kuralları Genel yetki kuralı,…

    Devamını Oku »
  • Medeni Usul Hukukuna İlişkin Genel Bilgiler

    Medeni Usul Hukukuna İlişkin Genel Bilgiler

    Medeni Usul Hukuku çok geniş bir kavram olması sebebiyle, bu makalede verilen bilgiler ancak özet niteliğini haizdir. Medeni Usul Hukuku,…

    Devamını Oku »
  • Hakimin Çekinmesi (Yasaklılığı) Nedir?

    Hakimin Çekinmesi (Yasaklılığı) Nedir?

    Hakimin kesinlikle tarafsız kalamayacağı durumlar, yasaklılık halleri olarak adlandırılır. Kanunda yasaklılık halleri belirli durumlarla sınırlıdır. Bu durumlardan biri meydana geldiğinde…

    Devamını Oku »
  • Hakim Reddi Nedir?

    Hakimin Reddi Nedir?

    Hakimin tarafsızlığına dair şüphe duyulan durumlarda, hakimin reddini talep etme hakkı bulunmaktadır. Bu durum, HMK’nin 36. maddesi ve devamındaki maddelerde…

    Devamını Oku »
  • Dava Nedir? Dava Çeşitleri Nelerdir?

    Dava Nedir? Dava Çeşitleri Nelerdir?

    Dava Hakkı; Hak sahibi talebi sonuç vermediğinde veya talepte bulunmanın kendisine fayda sağlamayacağını düşündüğü takdirde hakkının korunması için yargı yoluna…

    Devamını Oku »
  • Yargılama Giderleri ve Adli Yardım

    Yargılama Giderleri ve Adli Yardım

    Yargılama giderleri, yargılama faaliyetinin yürütülmesi açısından zorunlu olan giderlerdir. Yargılama Giderleri Nelerdir? Yargılama giderleri Hukuk Muhakemeleri Kanunu madde 323’te şöyle…

    Devamını Oku »
Başa dön tuşu